Mijn schele Miep is het verdriet van Utrecht

Winnaar is Mijn schele Miep!!

De eerste echte Utrechtse smartlap. Zing mee, want zingen helpt!

 

4 oktober 2016

Het verdriet van Utrecht - 25 jaar Grachtensmart

25 Jaar Grachtensmart en Utrecht krijgt een smartlap cadeau


Grachtensmart, dat dit jaar zijn 25 jarig bestaan viert, is een alom bekend koor in Utrecht. Ter gelegenheid van dit lustrum wil Grachtensmart de stad Utrecht een smartlap cadeau doen. Daarvoor heeft ons koor een wedstrijd uitgeschreven. Meer dan 30 inzendingen leverde uiteindelijk drie genomineerde liedjes op. Onze dirigente, Meike Veenhoven, arrangeerde de smartlappen vervolgens voor ons.

Het Utrechtse publiek bepaalt wie de trofee van beste Utrechtse smartlap in de wacht sleept. Op 3 oktober a.s. tijdens het Festival van het Nederlandse Lied in TivoliVredenburg is samen met het publiek de winnaar worden vastgesteld. De trofee zal worden uitgereikt door onze burgemeester Jan van Zanen aan Mijn schele Miep.

 

September 2016

 

 

 

 

 

NIeuwe dirigent en accordenist

Sinds het voorjaar van 2013 zingt Grachtensmart onder bezielende begeleiding van Meike Veenhoven als dirigent het lief en leed van de wereld.

Ad de Hartog begeleidt Grachtensmart op de accordeon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afscheid dirigent Menno

foto G.Boven
foto G.Boven

April 2013.

Na 18 jaar gaat Menno Wolthers Grachtensmart verlaten. Een groots afscheid in de vorm van een concert "Menno's Choice". Het einde van een periode. De start van een nieuw begin met Meike Veenhoven als nieuwe dirigent.

 

 

Ingrid van Veluwen krijgt Speld van de Stad

Ingrid van Veluwen krijgt vrijdag 11 oktober 2010 uit handen van burgemeester Wolfsen de Speld van de Stad Utrecht gekregen voor haar bijdrage aan de leefbaarheid in de Springhaverbuurt. Ze zet zich sinds 1980 in voor de buurt als actief lid van het buurtcomité. Ze wordt beschouwd als de drijvende kracht achter het Buurtfeest Springhaver, dat dit weekend voor de 25ste keer is georganiseerd.

En niet te vergeten, stond Ingrid aan de wieg van Grachtensmart, dat dit jaar 20 jaar bestaat.

De uitreiking was voor Ingrid een volkomen verrassing. Zelfs Grachtensmart blijkt in staat om geheimpjes te bewaren.

 

De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich op buitengewone wijze voor Utrecht inzetten.

Als afsluiting van de uitreiking zingt Grachtensmart speciaal voor Ingrid "de Lorelei".

 

 

 

Feest 4e Lustrum Grachtensmart

Op 18 september 2010 vierde Grachtensmart haar 20-jarig bestaan met een uitbundig feest.

Ook nu weer blijkt de feestcommissie in staat om iedereen te verrassen met een gevarieerd programma.

In groepen verdeeld en iedereen met een knapzak op de nek, loopt iedereen de muzikale speurtocht die in de binnenstad is uitgezet. Hoogtepunten zijn een bezoek aan het 'museum Grachtensmart' en een neut bij Han en Rie.

Het avondprogramma is een uitgebreid buffet waar Boer Cor eindelijk met zijn Carmen kan trouwen. En tot slot dansen met Willy en de Billies. 

 

 

 

 

Buitenlandse optredens

In 1992, toen nog onder leiding van dirigent Paul Jongh, treedt Grachtensmart voor het eerst op in het buitenland. De eerste reis heeft Praag als doel. De organisatie heeft gezorgd voor een vol programma met een optreden in het bejaardenhuis en een bezoek aan de opera.

 

Pas in 2005 krijgt deze buitenlandreis een vervolg. Op naar Barcelona. Een, zo mogelijk nog voller cultureel programma met overnachting in een Jugendstill- jeugdherberg.Optredens worden verzorgd in het Gaudi-park, tijdens een Spaanse koren-wedstrijd en als afscheid in de hal van de jeugdherberg.

 

Glasgow is in 2009 het volgende doel. Tijdens dit uitje is zelf optreden niet het belangrijkste. Alles draait om het concert van Cliff Richard met zijn Shadows. Uiteraard ziet Grachtensmart toch kans om een klein optreden te verzorgen in een echte Engelse pub.

 

Next stop?

 

 

 

Optredens

Uiteraard treedt Grachtensmart een aantal malen per jaar op in bejaardenhuizen en ziekenhuizen. Ook is Grachtensmart te vinden op het Uitfeest en het Smartlappenfestival.

 

 

 

 

Meezingconcerten

Dikke tranen met tuiten... januari 2010
Dikke tranen met tuiten... januari 2010

Het fenomeen meezingconcert is niet nieuw. Denk alleen maar eens aan al die uitvoeringen van de Matthäus Passion waarbij liefhebbers kunnen meezingen. Voor de liefhebbers van het levenslied bestond iets dergelijks nog niet.

 

Initiatiefnemer Menno Wolthers creëerde samen met Grachtensmart in 2005 het eerste meezingconcert. Inmiddels blijkt het een succesvolle formule die één maal per 2 jaar wordt herhaald.

Tijdens de derde editie van het meezingconcert doet een recordaantal van 350 gastzangers en -zangeressen mee. De deelnemers krijgen een oefen-cd en bladmuziek. Zij studeren de eigen partij zelfstandig in, of in een groepje met stemsoortgenoten. In één gezamenlijke repetitie wordt het concert voorbereid, namelijk op de dag van het concert zelf. Een paar weken eerder is er per stemsoort één oefenavond. Op de site van Grachtensmart is dan bovendien een oefensuite beschikbaar, waarop elke deelnemer kan inloggen om lekker een potje te oefenen.

 

 

 

 

page loading