Programma Festival Nederlandse Lied

Programma Festival Nederlandse Lied

Zaterdag 23 september is het weer zover! Het Festival van het Nederlandse Lied georganiseerd door Grachtensmart. Een festival dat al meer dan 20 jaar vele bezoekers trekt. Een festival dat amateur koren een professioneel podium in het muziekcentrum TivoliVredenburg.

 

Wilt u weten hoe het programma eruit ziet?

Hieronder kunt u het overzicht downloaden

 

NB: Op de dag zelf kunnen nog zich nog wijzigingen voordoen. Kom je voor een specifiek koor, kom dan gerust wat eerder, het is altijd gezellig.

schema_2017_website.pdf

Smartlappenfestival Amersfoort

Smartlappenfestival Amersfoort

8 april 2017

Wat een fantastische organisatie!

Onder begeleiding van vrijwilliger Ron worden we naar de verschillende podia geleid.In de prachtige oude binnenstad is het gezellig druk.

Een kleurrijk schouwspel, waar rood/zwart toch wel de overhand heeft. Speciaal dank aan dirigent/pianist Anne Luc die als invaller voor Meike rent van podium naar podium om zowel ons als zijn eigen koor Nooit meer eenzaam te kunnen begeleiden.

Grachtensmart gaat SOLO

Pareltjes

Op 12 maart 2017 gaf Grachtensmart een uniek concert. Grachtensmart gaat solo.

Een heel concert met alleen maar pareltjes (van smartlappen). Het koor bleef op de achtergrond. De solisten kregen alle ruimte te stralen op het podium. Voor veel solisten de eerste keer als solist. Dat de zenuwen dat zichtbaar zijn is dan ook logisch.

 

Inschrijving Festival Nederlandse Lied

Zaterdag, 23 september 2017 is het weer zover!

Het Festival van het Nederlandse Lied bestaat alweer meer dan 20 jaar en is ontstaan na het 1e lustrum van Grachtensmart. TivoliVredenburg (toen Vredenburg) was op zoek naar een nieuwe formule en heeft Grachtensmart gevraagd de organisatie op zich te nemen van een Nederlands-talig festival. 

 

Geschiedenis
Sinds 1996 organiseert Grachtensmart samen met TivoliVredenburg het Festival van het Nederlandse Lied. Een lange traditie!
Het succes van het festival is te danken aan de diversiteit van de optredens. Maar ook het gegeven dat je als (amateur-)koor op het beroemdste podium van Nederland mag optreden. De enige eis die wordt gesteld is de taal. Alle liedjes moeten in het Nederlands worden gezongen. Of het nu hertalingen zijn van Jan Rot, of een lied van Blöf of Borsato. Allemaal prima. Uiteraard zijn de oudere zeemansliedjes ook nog steeds te horen. Van 12 uur 's middags tot 's avonds in de late uurtjes presenteert elk koor zich tijdens een 15 minuten durend optreden. Afwisselend mee kunnen zingen en luisteren naar liedjes. Voor het publiek is het een feestje.

 

Deelname

De inschrijving is inmiddels geopend. Meld uw koor tijdig aan want de belangstelling is groot. Klik hier naar de inschrijving.


Aan de deelname zijn wel kosten verbonden. Drie euro per persoon met een maximum van 60 euro per koor. Voor dit luttele bedrag kun je de hele dag genieten van optredens van alle koren in een heerlijke gezellige sfeer en optreden op een professioneel podium.

Het Festival staat gepland op zaterdag 23 september in het Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

 

Wunderbaum en Grachtensmart

Wunderbaum en Grachtensmart

'We doen het zelf wel" is de titel van de voorstelling van Wunderbaum. Een voorstelling waar het publiek een belangrijke rol speetl rondom de hoofdpersoon Desiree. Grachtensmart komt tevoorschijn in het slotakkoord van de voorstelling en als participant in de zaal.

 

Na de voorstelling zingt Grachtensmart in Zindering, als onderdeel van het Smartlappenfestival. Als vanouds natuurlijk heerlijk meezingen met smart. Zingen helpt en gedeelde smart is halve smart.

Meezingen tijdens Festival van het Nederlandse Lied

Op zaterdag 17 september 2016 viert het Festival van het Nederlandse Lied het 20 jaar bestaan. Wat doe je als organisatie om het succes van vorig jaar, waar Grachtensmart het 25-jarig bestaan viert, te evenaren? Je introduceert een nieuw element. Dit jaar laat Grachtensmart het publiek meezingen met geprojecteerde liedteksten. De energie die dit in de zaal oplevert is met geen pen te beschrijven. Cloud9 van TivoliVredenburg is dan misschien ‘hoog’ in het gebouw en niet voor iedereen makkelijk te bereiken maar de top bereiken is nou eenmaal nooit eenvoudig. De band Trio 2000 die vorig jaar het festival afsluit, is ook dit jaar uitgenodigd. Zanger Pierre van Duijl weet aan te sluiten bij de sfeer van de dag en past zijn liedjes hierop aan. Tot in de late uurtjes blijft de zaal bruisen.

 

Geschiedenis

Sinds 1996 organiseert Grachtensmart samen met TivoliVredenburg het Festival van het Nederlandse Lied. Een lange traditie!

Het succes van het festival is te danken aan de diversiteit van de optredens. De enige eis die wordt gesteld is de taal. Alle liedjes moeten in het Nederlands worden gezongen. Of het nu hertalingen zijn van Jan Rot, of een lied van Blöf of Borsato. Allemaal prima. Uiteraard zijn de oudere zeemansliedjes ook nog steeds te horen. Van 12 uur 's middags tot 's avonds in de late uurtjes presenteert elk koor zich tijdens een 15 minuten durend optreden. Afwisselend mee kunnen zingen en luisteren naar liedjes. Voor het publiek is het een feestje.

 

Ook dit jaar kunnen we terugkijken op een ontzettend geslaagd festival.

Afsluiten met Trio 2000
Afsluiten met Trio 2000

 

CD Het verdriet van Utrecht uitverkocht

CD Het verdriet van Utrecht uitverkocht

Mijn schele Miep, Weesfiets en Plompetorengracht. Inmiddels bekende Utrechtse smartlappen. De CD van dit Verdriet van Utrecht is helaas uitverkocht. De smartlappen zijn uiteraard nog steeds te beluisteren via deze links:

Mijn schele Miep (winnaar van de wedstrijd 'Utrechtse smartlap')

Weesfiets

Plompetorengracht

 

Tenoren gezocht

Foto Dinja van Dishoeck
Foto Dinja van Dishoeck

In het jubileumjaar, 25 jaar Grachtensmart, willen we ons weer verder gaan richten op de toekomst van het koor. Met het presenteren van de “eerste echte Utrechtse smartlap:  Mijn schele Miep”, zijn we al een nieuwe weg in geslagen!

 

Er is langzaamaan weer ruimte ontstaan voor een aantal nieuwe leden. We zijn daarbij vooral op zoek naar tenoren.

 

Ben jij die tenor met die krachtige stem, bij voorkeur jonger dan 55 jaar en vind je het leuk om in een groot en divers koor je talenten in te zetten? Onze wekelijkse oefenavond is op dinsdag in het buurthuis In de 3 Krone, Oudegracht 227.

Neem dan contact op met Conny van der Velden via het mailadres: conny.vander.velden@gmail.com.

 

U wordt dan zo spoedig mogelijk uitgenodigd om kennis te maken.

Onze dirigent Meike zal je vragen om een stemtest te doen. Zij bepaalt tot welke stemsoort je behoort en of je in het koor mee kunt gaan zingen.

 Kom op tenoren: laat snel iets van je horen !

Presentatie Mijn schele Miep tijdens Nieuwjaarsreceptie

Presentatie Mijn schele Miep tijdens Nieuwjaarsreceptie

Op 2 januari tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht heeft Grachtensmart de eerste echte Utrechste smartlap aan de burgemeester aangeboden. Het was een bijzonder moment om als eerste koor de aftrap te mogen doen in de verbouwde schouwburg.

Mijn schele Miep is uit drie genomineerde liedjes verkozen tot de beste Utrechste smartlap. 

 

Jan van Zanen nam de bureau-versie van de smartlap met veel genoegen in ontvangst. Met zijn eigen woorden "ik word vrolijk van smartlappen". 

Nou, Grachtensmart ook. Dat is precies de bedoeling van smartlapoen.

 

De hele speech van Jan van Zanen is via DUIC terug te lezen.

Mijn schele Miep is eerste echte Utrechtse smartlap

Veel beelden zijn er nog niet maar via de sociale media is toch al een filmpje de wereld in geslingerd.

Met de burgemeester op de voorgrond zingt Grachtensmart nog een keer het winnende lied, Mijn schele Miep van Herman van Tongerloo.

In een bomvolle Cloud9 in TivoliVredenburg werd het een prachtige slotnoot van 25 jaar Grachtensmart.

 

page loading