Programma Festival Nederlandse Lied

Geschiedenis

In 1995 bestaat Grachtensmart 5 jaar en zo'n eerste lustrum moet natuurlijk worden gevierd! We organiseerden het meezing-feest "Gedeelde smart is halve smart". Een klein aantal Utrechtse koren wordt als gast uitgenodigd en we studeren gezamenlijk een speciaal hiervoor door de dirigent in die tijd (Menno Wolthers) gecomponeerd lied in. Het lustrumfeest is een groot succes!

Kort na deze happening wordt Grachtensmart benaderd door TilvoliVredenburg(toen: Vredenburg) en valt het besluit om voortaan samen het jaarlijks Festival Van het Nederlandse Lied te organiseren. Hiermee krijgen amateur-koren ook een professioneel podium.

 

Het heden

Nog steeds blijkt de formule een groot succes: Een breed aanbod aan liedjes, van pop tot smartlap, van klassiek tot modern. Kleine koren, grote koren, duo's en solisten: iedereen is welkom zich op het podium aan een groot publiek te presenteren. Het festival trekt jaarlijks ruim 3.000 bezoekers. Het festival is de stad ´ontstegen´ en deelnemers komen inmiddels uit alle windstreken van het land.

De enige eis die wordt gesteld is de taal. Alle liedjes moeten in het Nederlands worden gezongen. Of het nu hertalingen zijn van Jan Rot, of een lied van Blöf of Borsato. Allemaal prima. Uiteraard zijn de oudere zeemansliedjes ook nog steeds te horen.

 

Formule

Het festival begint om 12.00 uur en loopt door tot ongeveer 22.00 uur. Tijdens dit evenement krijgt elk ingeschreven koor 15-20 minuten de gelegenheid zich te presenteren. Op deze manier ziet het publiek de hele dag door vele koren langskomen.

 

Kosten

TivoliVredenburg bepaalt de hoogte van de entree, maar probeert de kosten tot een minimum te beperken. Al enkele jaren kost de deelname voor koorleden drie euro per persoon met een maximum van 60 euro per koor. Voor dit luttele bedrag kun je de hele dag genieten van optredens van alle koren in een heerlijke gezellige sfeer enzelf optreden op een officieel podium met professionele belichting en geluid.

 

Locatie

Het Festival Nederlandse Lied is inmiddels niet meer weg te denken in TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht
Telefoon: 030 760 6777.

 

Heeft u interesse om deel te nemen aan het festival wat in dit jaar op zaterdag 21 september 2019 zal plaatsvinden. Aanmelden kan door onderstaande gegevens in te vullen. De inschrijving sluit op zondag 16 juni.

code
* verplicht veld